Рецепти

Кращі продукти бджільництва

На думку фахівців, що з давніх часів використовувався людьми і як їжа як ліки.

Як казав Соломон: “Піди до бджолі і пізнай, як вона працелюбна. Яку поважну роботу виробляє, її праці употребояют і царі простолюдини”.

Чудовий “лікар” для різних недуг, у першу чергу з-за своїх антибактеріальний властивостей, і великої дози антиоксидантів.

Мед є цінним дієтичним і лікувальним продуктом. Не випадково багато людей при перших симптомах застуди, звертаються до старого бабусину способом.

За хімічним складом, мед досить різноманітний і складний. У ньому міститься 300 речовин. Амінокислоти, мінеральні речовини, вітаміни.

Строго кажучи, мед майже цілком складається з швидких вуглеводів – 38% фруктози, 31% глюкози, 1% сахарози і 9% інших органічних цукрів (мальтози, меліцитози та ін).

До того як люди навчилися виробляти цукор з буряка і цукрового очерету, мед був чи не єдиним натуральним підсолоджувачем.

Однак, крім сахаров, в меді містяться й інші речовини: фолієва кислота (вітамін В9), каротин (провітамін вітаміну А), вітаміни B1, B2, B6, E, K, аскорбінова кислота, амінокислоти (аланін, аргінін, аспарагінова і глутамінова кислоти, лейцин, лізин, фенілаланін, тирозин, треонін, в деяких сортах також метіонін, триптофан і пролін) і ферменти каталаза, амілаза, діастаза, фосфатаза.

У невеликій кількості у всіх видах меду зустрічаються органічні і неорганічні кислоти: яблучна, лимонна, молочна, щавлева, винна, лінолева.

Те, що мед може не псуватися роками, а іноді й десятиліттями, вчені пояснюють двома факторами. По-перше, при тому, що для свіжого меду характерна рідка форма, в ньому дуже мало вологи і бактерії не можуть розмножуватися в ньому. По-друге, його водневий показник (pH) коливається від 3 до 4,5, тобто мед – кисле середовище, що вбиває хвороботворні мікроорганізми. Близьким до нейтрального рн має тільки липовий мед (4,5–7)Протипоказання та можливу шкоду меду

Незважаючи на всю очевидну корисність, мед володіє і протипоказаннями. У першу чергу це стосується людей з алергією на цей продукт та його складові. Іноді буває так, що алергію викликає тільки конкретний сорт меду. Якщо ви потрапили в цю категорію алергетиків, то вам не обов’язково повністю відмовлятися від меду, а просто методом підбору можна вибрати той сорт, на який алергії не буде.

Важливо пам’ятати, що нагріте понад 40 градусів мед втрачає все своє корисні властивості, а при нагріванні понад 60 градусів ще й виділяє оксиметилфурфурол – токсична речовина, яка може завдати серйозної шкоди організму.

Варто згадати про те, що мед надзвичайно солодкий продукт. Людям з цукровим діабетом вживати його потрібно в строго обмежених кількостях і бажано проконсультувавшись з лікарем. А людям із зайвою вагою слід пам’ятати про високу калорійність меду.

Якщо дитина хворіє ексудативним діатезом, то, перш ніж давати йому мед, рекомендується порадитися з лікарем.

ПРОПОЛІС

Прополіс – це клейка речовина зеленувато-коричневого кольору з характерним смаком і кольором. В якому уловлюються відразу віск, хвоя і звичайно мед.

Він широко застосовується для лікування шкіри та слизової оболонки. Ефективність продукту обумовлена наявністю в його складі флавоноїдів. Вони характеризуються потужним протизапальним дією і мають ряд сприятливих для роботи організму властивостей:

  • зміцнюють стінки судин;
  • покращують стан сполучної тканини;
  • знижують активність ензимів;
  • перешкоджають розпаду аскорбінової кислоти.

Продукт бджільництва також надає знеболюючу дію. Він захищає клітинні мембрани від холестерину і нормалізує дихання і роботу клітин. Прополіс покращує метаболізм і виробляє омолоджуючий ефект.

Незважаючи на натуральне походження, прополіс підходить не всім. Доведено, що майже 3% всього населення земної кулі страждають алергією на цей продукт – їм він категорично протипоказаний. Як і людям з підвищеною реакцією на пилок квітучих рослин, хвойні екстракти, тополиний пух.

Прополіс також не можна вживати тим, у кого є проблеми зі згортанням крові, і пацієнтам, які готуються до хірургічної операції. Продукт може спровокувати утворення тромбів.

Симптоми алергії на прополіс

Негативна реакція на прополіс обумовлена непереносимістю ефірів кавової кислоти, що входить до його складу. Алергія з’являється не тільки на чистий продукт, але і на різні мазі, крему, настоянки і т. д. Визначити її можна за такими ознаками:

  • Нудота і блювання;
  • Розлади стільця;
  • Здуття живота;
  • Кишкові та шлункові спазми;
  • Зміна кольору калових мас.

БДЖОЛИНА ОТРУТА

Бджолиний яд – це продукт секреторної діяльності залоз робочих особин медоносної бджоли.

Являє собою прозору, злегка жовтувату рідину гіркий і пекучий на смак зі своєрідним різко ароматичні ароматом. Підвищує кількість гемоглобіну, знижує в’язкість і згортання крові, зменшує кількість холестерину в крові, підвищує діурез, розширює судини, збільшує приплив крові до хворого органу, знімає біль, підвищує загальний тонус, працездатність, поліпшує сон і апетит.

МАТОЧНЕ МОЛОЧКО

Маточне молочко – це речовина, що виробляється залозами бджіл. Це спеціальний корм, який використовують медоносні бджоли для годування маткових личинок на всіх стадіях розвитку, а бджолина матка живиться маткових молочком протягом усього життя.

Маточне молочко містить:

  • білки, жири, вуглеводи;
  • активні ферменти;
  • деякі амінокислоти;
  • різні мікроелементи та мінеральні солі;
  • вітаміни Е, РР і групи В;
  • гормони та інші речовини.

У яких випадках слід використовувати маточне молочко?

  • Маточне молочко необхідно приймати у разі:
  • хвороб шлунково-кишкового тракту;
  • високого рівня холестерину;
  • хвороб крові та кровотворних органів;
  • підвищеного рівня глюкози;
  • загального ослаблення організму після хвороб;
  • настання менопаузи у жінок;
  • сезонного падіння рівня імунітету в холодну пору року.

ПЕРГА ПИЛОК

Перга-пилок-обніжжя зібрана бджолами із квіток рослин, укладена і утрамбована в соти, залита зверху медом.

  • Речовина нормалізує процес травлення;
  • Покращує самопочуття при простудних захворюваннях;
  • Зміцнює імунітет;
  • Позитивно впливає на розумову здатність;
  • Знижує рівень холестерину і цукру в крові;
  • Сприяє схудненню;
  • Нормалізує роботу печінки;
  • Дозволяє швидше відновлювати сили.

Перга – один з найцінніших дарів природи. Але, як і у будь-якого продукту, є у «бджолиного хліба» і протипоказання:

  • погана згортання крові;
  • міома матки;
  • базедова хвороба;
  • III і IV стадії онкологічних захворювань;
  • індивідуальні алергічні реакції.

При тяжких порушеннях обміну речовин перед прийомом перги слід проконсультуватися з лікарем.

Крім того, до негативних наслідки (гіповітамінозу) може призвести надмірне вживання перги: все добре в міру.

БДЖОЛИНИЙ ВІСК

Віск бджолиний-це продукт воскових залоз робочих бджіл, що виділяється з організму в рідкому вигляді на поверхні воскових дзеркалець і застигає у вигляді тонких прозорих платівок. Виділяють його тільки молоді вуликів бджоли у віці від 9-10 до 18-20 днів. З воскових пластинок бджоли будують соти. Після обробки стільників можна отримати чистий віск. Всього до складу воску входять понад 50 сполук, ¾ з яких складають ефірні масла.

Містить:

  • Ефірні масла, що перешкоджають виникненню хімічної реакції воску іншими речовинами. Найбільше містить складні ефіри мелиссилового спирту і пальминтовой кислоти;
  • Вуглеводи (до 17%);
  • Жирні кислоти (до 15%), у тому числі монтановая, церотинова, неоцеротиновая, мелиссовая;
  • Багатоатомні спирти;
  • Вода (приблизно 2,5%);
  • Вітамін А;
  • Ароматичні речовини;
  • Мінерали;
  • Каротиноїди;
  • Пігменти;
  • Елементи золи;
  • Може в незначній кількості містити продукти бджільництва.

Можливу шкоду

У більшості випадків віск не завдає шкоди людині, але є ймовірність появи алергічних реакцій. Це пов’язано з тим, що в ньому міститься невеликий відсоток пилку і нектару. І якщо у людини є алергія на продукти бджільництва, то є ймовірність, що вона буде і на віск. Це перевіряється нанесенням невеликої його кількості на тильну сторону долоні. У разі алергії шкіра в цьому місці почервоніє.

Бджолиний пилок виробляють пильовики навколишні маточка в центрі квітки. Бджоли дуже дбайливо збирають пилок, яку обробляють спеціальним секретом вироблюваним гемостних залоз.

Склад бджолиного пилку щодо вмісту поживних речовин перевершує навіть сам мед.

Так, бджолиний пилок багата:

  • протеїнами,
  • тіаміном,
  • мікроелементами,
  • численними амінокислотами,
  • незамінним рибофлавіном,
  • нікотинової та пантотенової кислоти;
  • піридоксином,
  • біотином,
  • фолієвою кислотою,
  • інозитом;
  • вітаміни групи В (симулюють імунну систему і поліпшують працездатність нервової системи);
  • рутином (зміцнює стінки судин).

До її складу входять:

Вітаміни:

  • Ретинол (А): покращує зір, сприяє міцності кісткової тканини і швидкій регенерації шкірного покриву.
  • Тіамін (В1): нормалізує роботу серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, покращує апетит.
  • Рибофлавін (В2): прискорює ріст і регенерацію клітин, нормалізує роботу нервової системи, бере участь в обмінних процесах.
  • Ніацин (В3): покращує обмін речовин, знижує рівень поганого холестерину, зміцнює нервову систему.
  • Пантотенова кислота (В5): зміцнює імунітет, покращує роботу мозку, бере участь у нормалізації обмінних процесів.
  • Фолієва кислота (В9): покращує кровотворення і синтез білка, підвищує репродуктивні здатності організму.
  • Токоферол (Е): бере участь у формуванні еритроцитів, нормалізують роботу нервової системи.
  • Біотин (Н): бере участь у синтезі глюкози, в розщепленні і синтезі стероїдів і амінокислот.
  • Флавоноїди (Р): зменшує проникність судин.
  • Аскорбінова кислота (С): знижує рівень холестерину, бере участь у засвоєнні заліза і кальцію, зміцнює імунну систему, надає загальнозміцнюючу дію, захищає від дії вільних радикалів.

Мінеральні речовини:

  • Калій: нормалізує кислотно-лужний баланс, нормалізує кількість натрію, покращує роботу серцево-судинної системи.
  • Кальцій: бере участь у формуванні кісткових тканин, нормалізує роботу нервової і серцево-судинної систем
  • Натрій: нормалізує кров’яний тиск, бере участь у виробленні травних ферментів, робить благотворний вплив на м’язову і нервову тканини.
  • Магній: зменшує нервову збудливість, бере участь у формуванні кісток, нормалізує вуглеводний обмін.
  • Фосфор нормалізує роботу серцево-судинної і нервових тканин, гормонів. На жаль, в деяких випадках продукт може нанести шкоду.

Це дуже сильний алерген. Якщо весною у вас починається нежить, набрякають очі, значить, є продукт заборонено. Тим же, хто від алергій не страждає, все одно варто поставитися до пилку з обережністю. Вводите її в раціон невеликими порціями, уважно відстежуйте свій стан.

Медики не рекомендують вживати пилок, якщо у вас є цукровий діабет або порушена згортання крові. Жовтуваті кульки можуть тільки посилити хвороба, викликаючи неприємні відчуття. До тяжких наслідків це призводить рідко, однак нехтувати здоров’ям все ж не варто.

ТРУТНЕВЕ МОЛОЧКО

Трутневе молочко також відоме як гомогенат-це унікальний пчелопродукт вигляді густої сметаноподібної рідини гірчично-жовтуватого відтінку з солодким присмаком , який цінується за високих якостей. Являє собою справжнє джерело корисних речей, які так необхідні нашому організму. Продукт допомагає максимально простимулювати внутрішні органи для нормального функціонування і боротьби з захворюваннями.

Молочко має наступний вплив:

  • відновлює сон;
  • покращує роботу імунної системи;
  • відновлює тонус шкірних покривів;
  • приводить в норму обмінні процеси в організмі;
  • підвищує апетит;
  • нормалізує роботу кровоносних судин;
  • регулює функціонування центральної нервової системи;
  • поповнює життєві сили;
  • омолоджує організм.

Склад

Цей продукт бджільництва містить вітаміни груп В і А, В-каротин, пантотенову, нікотинову, фолійові кислоти, вітамін Е і D. У ньому також містяться дуже корисні для організму мікроелементи: цинк, фосфор, магній, кальцій, калій, залізо, марганець, натрій, мідь. Але варто мати на увазі, що є і шкоду від трутневого гомогенату. Не варто безконтрольно приймати його в підвищених дозах протягом тривалого часу. У цьому випадку він може стати причиною порушень у нервовій та ендокринній системах.

Для зручності гомогенат фасують в одноразові шприци.

Також у деяких є алергія на продукти бджільництва.

Протипоказано вживати трутневе молочко при гострих інфекційних захворюваннях, пухлинах і при захворюванні кори надниркових залоз.

Оскільки продукт володіє яскраво вираженими тонізуючими властивостями, то вживання на ніч може викликати безсоння.

ЗАБРУС

Забрус -це ні що інше як печатка. Забрус називають продукт бджільництва, який залишається після того, як будуть зрізані залишилися верхні частини запечатаних стільників.

Забрус отримав таку назву тому що фактично отримують за бруском.

Бджоли приступають до запечатування сот в той момент , коли мед дозрів.

Користь забрусу визначається корисними речовинами, що входять до його складу:

  • Хітин – звільняє організм від токсинів;
  • Лізоцим – природний антибіотик. Руйнує клітинні стінки бактерій шляхом їх гідролізу, активізує роботу імунної системи, посилює продукцію нормальних та імунних антитіл.
  • Основа продукту – бджолиний віск.
  • Також в забрусе присутні прополіс, бджолиний пилок,
  • Перга, маточне молочко, обніжжя та мед.

Формула БЖУ: жири – 39%, вуглеводи – 25%, білки – 0,8%. В хімічному складі забрусу налічується більше 50-ти сполук.

Вітаміни:

  • А (ретинол і каротини);
  • Групи В (В1, В2, В5);
  • С (аскорбінова кислота);
  • D (кальциферол);
  • Е (токоферол);
  • Н (біотин);
  • До (филлохион).
  • Ферменти
  • Лізоцим;
  • Секрети воскових і слинних залоз бджіл.

На сьогоднішній день виділяють єдине протипоказання для людини – алергія. Незважаючи на це, підходити до питання вживання необхідно розумно.

Якісь з перерахованих вище продуктів бджільництва ви звикли бачити на своєму столі щодня. А дорогоцінний отрута і маточне молочко більш рідкісні і цінні з медичної точки зору продукти, були знайомі не кожному. Тепер збагативши знання в цій області, ви зможете урізноманітнити своє харчування самими різними продуктами.