Як щоденне вживання часнику впливає на організм: користь, потенційні ризики та рекомендації
Часник – супер продукт, що володіє масою корисних властивостей. Але це не говорить про те, що їм можна зловживати, так як і у самої корисної їжі є протипоказання. У даній статті ми пропонуємо розібратися, кому буде корисний часник, кому варто від нього утриматися і що буде з організмом (з урахуванням, якщо людина здорова), якщо є продукт щодня. Як показала практика, багато хто з нас зловживають різними смаколиками, серед яких часник заслужив особливу любов. Дієтологи відзначають, що часник принесе максимальну користь організму тільки в тому випадку, якщо їсти його в міру.
Відповідаємо на запитання, чому часник корисний
Почнемо з відповіді на питання, чому так корисний часник. Якщо вам хтось буде називати якийсь продукт «комори природи», порівняйте його складу з часником. У представленому продукті містяться практично всі необхідні для людського здоров’я вітаміни: тут є бета-каротин, вітаміни В1, В2, В4, В5, В6 і В9, С, Е і К. Також, у часнику міститься нікотинова кислота і ніацин. Що стосується мінерального складу, то тут все набагато цікавіше. У продукті присутній калій, кальцій, хлор, кремній, фосфор, фтор, залізо, йод, рубідій, кобальт, селен, цинк, алюміній, нікель, молібден, марганець і мідь. Як показали дослідження, у часнику міститься близько 400 необхідних для людини речовин та сполук, мікроелементів, органічних кислот і вітамінів.
Щоб буде з організмом, якщо вживати в їжу часник щодня
Про корисні властивості часнику відомо з давніх часів (знову ж таки, вживали його в помірних кількостях). Ще Гіппократ прописував його хворим, які страждають від різних недуг. Пропонуємо розглянути корисні властивості продукту з сучасної точки зору, щоб скласти загальну картину про його «корисності».
Зміцнення імунної системи – найпоширеніший факт
Багато хто пам’ятає, що в період ГРВІ та інших вірусних захворювань, в дитячих садках в блюдця з водою викладали дрібно нарізаний часник. Науково доведено, що продукт сприяє зміцненню імунітету. В складі часнику є аліцин – елемент, що відрізняється протизапальними властивостями. Щоб досягти максимального противірусного ефекту, зубчики часнику потрібно розчавити або нарізати. Але, є один нюанс – в процесі термічної обробки, корисні властивості часнику губляться. Якщо ви хочете зміцнити імунітет, необхідно налягати на свіжий часник.
Зміцнення нервової системи
У сучасному світі – здорова нервова система вже вважається запорукою міцного здоров’я. Багатьом напевно відома фраза, що всі хвороби від нервів. Так ось, у часнику міститься вітамін В6, який сприятливо впливає на центральну і периферичну нервову систему. Як підсумок, при регулярному вживанні часнику в їжу, ви станете помітно спокійніше і менше будете схильні до стресів.
Часник допомагає скинути зайві кілограми
Речовини в часнику, обпікають слизову оболонку під час їжі, складаються з мікроелементів, що стимулюють метаболізм. Як підсумок, показники спалювання жиру також зростають. Часник ідеально підходить для тих, хто хоче схуднути і позбутися від підшкірного жиру. Крім того, продукт сприяє поліпшенню роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту. І як приємний бонус – овоч володіє потужним сечогінним ефектом, що допомагає швидко вивести зайву рідину з організму.
Поліпшення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту
Незважаючи на гостроту часнику, овоч сприятливо впливає на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Так, при щоденному вживанні декількох часточок часнику ваш організм почне виробляти більше шлункового соку, стабілізується мікрофлора. Також, часник позитивно впливає на апетит.
Часник допоможе вивести токсини з організму
Ще одне доведена вченими властивість часнику. В овочі міститься велика кількість антиоксидантів, які допомагають організму боротися з вільними радикалами. Також, вони сприяють виведенню з організму шлаків, канцерогенів і токсинів.
Часник допомагає знизити рівень «поганого» холестерину
Було встановлено, що у людей, які регулярно вживають в їжу часник, рівень «шкідливого» холестерину в крові помітно знижується, що позитивно позначається на роботі серцево-судинної системи. Експерти відзначають, що вже через 3 місяці регулярного вживання часнику в їжу, рівень «поганого» холестерину в крові знижується на 10-12%.
Профілактика артриту
У часнику містяться елементи, що уповільнюють відкладення солей в організмі, тим самим захищаючи хрящі, суглоби від можливих запалень. Експерти рекомендують включити в раціон часник тим, у кого періодично виникають проблеми з суглобами.
Щоденна норма – скільки часнику можна з’їдати в день
На початку статті ми вказували на той факт, що часник буде корисний тільки при її раціональному використанні. Дієтологи рекомендують вживати 1-3 зубчиків часнику в день (свіжого). Але, тут варто обмовитися, що в деяких культурах допускається підвищення добової норми вживання часнику в день, так як більша доза таким людям не приносить ніякого дискомфорту. Так, найбільш «часниковими» націями визнані італійці, корейці і китайці. Середня норма споживання часнику у представників цих країн прирівнюється до 8-12 зубчикам часнику на добу. Що стосується протипоказань, то багатьом відомо, що овоч може стати тригером алергічних реакцій на прянощі. Якщо ви страждаєте від алергії, слід вживати в їжу часник з обережністю. Також, експерти відзначають, що не варто налягати на часник тим, у кого є захворювання ШКТ, є виразка, порушення згортання крові, знижений тиск або геморой.