Дача

Як я восени обрізаю виноградник. Мої прості правила, схеми та корисні поради для ідеального результату

Сьогодні пропоную поговорити на тему винограду. Якщо ви вирощуєте його на своїй ділянці або хочете цим зайнятися, але боїтеся труднощів догляду, – ця стаття для вас. Головним чином ми розглянемо тонкощі і правила обрізки винограду.

Чому варто обрізати восени

Осіння обрізка хороша тим, що коли встановлюються перші негативні температури, досить просто зрозуміти, які рослини готові до зимівлі, а які її не переживуть. Крім того, при весняної обрізку є ризик пошкодження ніжних нирок, які почали активне зростання. І є ще один плюс: завдяки осінньої обрізки розпустяться бруньки ще до періоду сокоруху, і врожай можна отримати раніше звичайного.

Визначити, що лоза готується до зими, можна з допомогою візуального огляду виноградника. Чим нижче температура, тим швидше дерев’яніє лоза. Щоб правильно визначити ділянки одревесненія, потрібно помацати її сухими пальцями: якщо ви доторкнетеся до верхівки, то відчуєте, що вона холодна і волога; проводячи рукою вниз у напрямку до основи лози, ви помітите теплі і сухі ділянки. Саме від цієї точки до підстави лоза вважається одревесневшей, що означає готовність до зимівлі.

Готувати виноград до обрізання потрібно завчасно. Особисто я роблю це ще в серпні. В рамках підготовки я проводжу карбування пагонів шляхом укорочення їх верхівок над верхньою дротом опори.

Якщо відрізавши верхівку лози, ви помітили зріз білого кольору, це сигнал про замерзанні лози. На жаль, вона вже мертва. Зелений колір говорить про благополучній підготовці до зимівлі.

Як вибрати час для обрізки

Від правильного вибору обрізки буде залежати врожайність вашого винограду. Орієнтуватися в цьому питанні стоїть на кліматичні особливості регіону і погоду – для обрізки повинна чітко встановитися від’ємна температура.

Деякі садівники роблять помилку, коли посеред досить теплої осені видається кілька холодних днів, але потім тепло знову повертається. Так ось ці холодні дні не підходять для обрізки винограду. Тому важливо звертати увагу і на короткостроковий прогноз погоди. Можу сказати на власному досвіді, що в регіонах з теплим кліматом і м’якою зимою до обрізання можна приступати ближче до кінця листопада. А от у середній смузі Росії виноград краще обрізати на початку місяця. Крім того, вибирайте час з урахуванням власного комфорту.

Обрізка – процес тривалий, і з замерзаючими на морозі руками робити це буде не дуже зручно.

Основні правила обрізки

В інтернеті можна знайти тисячу способів і заплутатися в схемах і визначеннях. Для успішної обрізки досить запам’ятати одне просте правило: на одному кущику варто залишати не більше трьох рукавів, на кожному з яких має бути мінімум три сильні лози, вкорочених на довжину одревесненія.

Якщо на одревесневшем ділянці лози кількість нирок перевищує дванадцять, його потрібно обрізати таким чином, щоб залишилося приблизно вісім. Завдяки таким принципом обрізки можна отримувати рукава довжиною до п’ятнадцяти метрів і урожай, що перевищує сто кілограм з однієї рослини.

Осіння омолоджуюча обрізка

Багатьох хвилює питання: чи можна щось зробити зі старим і запущеним виноградом, який плодоносить вже не так як раніше? На це питання є позитивна відповідь – допоможе омолоджуюча обрізка. Щоб виконати її правильно, дотримуйтеся наступною технологією:

  • з метою омолодження штамба виноград слід вкоротити на величину до півметра, а потім виділити нові рукава;
  • як плодоносних стрілок можуть виступати лози діаметром менше дев’яти міліметрів. На лозі повинно залишатися не менше чотирьох нирок.

Осіння обрізка винограду – важлива агротехнічна захід для підтримання здоров’я культури і рясного плодоношення. Сподіваюся мої поради допоможуть розібратися в питанні початківцям садівникам.